Handleiding: een houten snijplank schoonmaken

Afgelopen periode is er door het lief van Kniedelius hard in de badkamer gewerkt. De wanden en het bad zijn opnieuw betegeld, er is een nieuwe wastafel geplaatst en de wc is verlaagd. Kortom het huis stond redelijk op zijn kop. Nu de ergste bouwperikelen voorbij zijn en we kunnen genieten van een nieuwe badkamer is er ook tijd om de schade aan de houten snijplank op te nemen. Want in een onbesuisd moment -of flow- gebruikten we de mooie grote houten snijplank van Ikea die met gemak over je gootsteen past als gereedschapshouder. Enkele weken hebben alle boortjes, vijlen, schroevendraaiers en plamuurmessen op de houten plank gebivakkeerd. Uiteraard blijft dat bij klussen niet schoon: overal plamuur en voegenvuller. Eigenlijk is het een vrij onhandige houten snijplank om schoon te maken, maar toch. Hij wordt veelvuldig gebruikt om brooddeeg op te kneden. Een handleiding hoe een houten snijplank schoonmaken.

Stap voor stap in foto’s

BENODIGDHEDEN:
plamuurmes
(waterproof) schuurpapier
bakje water
sproeier of iets dergelijks
citroen
grof zeezout
minerale olie voor snijplanken (bijv Skydd van Ikea)

Een houten snijplank schoonmaken of opknappen? Zo doe je dat!STAP 1
Verwijder alle oneffenheden met een plamuurmes.

 

 

 

 

 

Een houten snijplank schoonmaken of opknappen? Zo doe je dat!STAP 2
Schuur de snijplank met het fijnste schuurpapier op. Je hoeft geen hout weg te schuren, het gaat alleen om de viezigheid. Gebruik waterproof papier 600.

 

 

 

 

Een houten snijplank schoonmaken of opknappen? Zo doe je dat!STAP 3
Spoel de plank heel goed schoon en schrob hem zo nodig met een borstel. Droog hem af.

 

 

 

 

 

Een houten snijplank schoonmaken of opknappen? Zo doe je dat!STAP 4
Nu gaan we de plank diep reinigen. Strooi een eetlepel grof zeezout over de plank en wrijf met een stuk citroen over de plank. Het kan zijn dat er een bruinige drab vrijkomt, dat is vuil van je plank!

 

 

 

Een houten snijplank schoonmaken of opknappen? Zo doe je dat!STAP 5
Spoel de plank af, droog hem en laat hem aan de lucht door en door drogen.

 

 

 

 

 

Een houten snijplank schoonmaken of opknappen? Zo doe je dat!STAP 6
Pak nu je minerale olie voor snijplanken en een doekje. Dit kan keukenpapier zijn maar dat breekt nogal snel. Een microvezeldoekje of een katoenen doek (bijvoorbeeld van een oud hemd) doen uitstekend dienst!

Giet een flinke scheut olie op de plank en wrijf het goed over de plank. Herhaal dit aan de achterkant en vergeet de zijkanten niet.

 

STAP 7
Laat de plank rechtop staand 24 uur met rust en herhaal stap 6. Nogmaals 24 uur laten drogen en de plank is weer klaar voor gebruik!

Plaats een reactie