Buitenbeentjes! Want weggooien is zonde

Goed eten weggooien is zonde. Toch ontkom je als consument niet altijd aan voedselverspilling. In de keuken probeert Kniedelius zo min mogelijk eten te verspillen. Oud stokbrood wordt paneermeel. En oud brood kan worden omgetoverd tot een broodsalade of broodpudding. Maar Kniedelius ergert zich vreselijk aan grote winkelketens die denken dat consumenten alleen rechte groenten willen hebben. Ze kopen dus alleen deze “mooie” producten in, en de fruittelers moeten hun rare buitenbeentjes laten verwerken tot veevoer. Of ze gaan naar de biovergister om er energie van te produceren.

Albert Heijn buitenbeentjes

Gelukkig is Albert Heijn van dit “rechte geloof” afgestapt en doen ze iets aan voedselverspilling. Ze gaan er van uit dat de “looks” van groente en fruit er niet langer toe doen! Want kwalitatief is er niets mis met dit eten. En voor een steeds groter aantal consumenten hoeven peren en appels niet van gelijke grootte te zijn. Wortels en komkommers mogen krom zijn en paprika’s mogen ook afwijken. Soms is het even goed zoeken in de winkel. Want niet alle producten worden overal verkocht.

Welke producten heeft Albert Heijn allemaal in zijn assortiment zitten?

  • Paprika
  • Winterpeen
  • Peren
  • Appels
  • Sinaasappels
  • Komkommer

Prijs van de buitenbeentjes

De prijs van deze producten is lager dan van hun mooie broertjes. Je bent een dief van je portemonnee als je bij deze producten nog steeds voor uiterlijk schoon gaat. Maar helaas heeft Appie ontdekt dat er steeds meer mensen de buitenbeentjes kopen. En dan verandert er iets in hun mindset. Deze producten zijn op de markt gebracht uit bewustwording van verspilling. Maar door een commercieel belang wordt deze goede daad weer helemaal te niet gedaan.

Eind oktober 2016 ontdekte Kniedelius de bb peren voor €0,89 cent per kilo. 4 Weken later waren ze opeens €0,99 de kilo, en nu zijn ze plots €1,19. De prijs voor “mooie” conference peren ligt op €1,35 per kilo. En ja, de buitenbeentjes zíjn conference peren! Dat is in korte tijd een hele grote prijsstijging. Het prijsverschil wordt steeds kleiner, dus consumenten geven makkelijker iets meer geld uit aan mooie peren. En laten binnenkort de buitenbeentjes weer links liggen.

Plaats een reactie