Wie zit er achter de keuken van kniedelius

wie is kniedeliusWanja, 1971. Geboren en getogen in “alleen voor de liefde verlaat ik” Amsterdam. Aldus geschiedde en nu ben ik de full time partner van Liev en part time stiefmoeder van een puberjongen. Mijn moeder heeft me geleerd om alles zelf te maken. Mijn vader leerde me om alles zelf te doen. Hoe ik tot een groen leven kwam? Simpel. Ik was het zat om dure schoonmaakproducten te kopen en ging op zoek naar alternatieven. Van ’t één kwam ’t ander en ineens heb je een website. Ik zeg niet dat het huishouden plasticvrij is en dat we veganistisch eten, maar de keuzes die we gemaakt hebben zijn een goede stap in de groene richting.

Visie

Mijn motto is dat groen leven een keuze is. En je bepaalt zelf in welke mate je dat doet. Als je budget niet biologisch is, maak dan een andere keuze. Ik haal bijvoorbeeld kaas en eieren bij onze kinderboerderij. Ik weet dat de koe en kipjes los rond lopen, dus hoe scharrelig wil je het hebben? Bijkomend voordeel: het is ook een stuk goedkoper, je moet er alleen effe een stukje voor fietsen…

Waar komt die naam toch vandaan

Vroeger hadden we twee katers thuis. Een sneeuwwitte zwerfkat Karma en de inktzwarte Kniedelius kwam uit een drukkerij (voor het gemak noemden we ‘m maar Knietje, behalve als ie echt heel stout was). Kniedelius is vernoemd naar meneer Knidelius uit Villa des Roses van Willem Elsschot: omdat mijn ouders dat zo’n aparte naam vonden. En nee, het boek heb ik nog nooit gelezen.

Een paar dingen waar ik bekend om sta

 • Koken en bakken.
 • Altijd bezig met zelfontwikkeling. Als ik niet weet hoe iets moet, zoek en probeer ik net zolang tot het lukt.
 • Ik ben dol op organiseren. 10 Jaar lang ben ik productieleider van Tangomagia geweest, waarbij ik alle ideeën van de artistiek leider uit heb gewerkt tot een spetterend 5 daags feest.
 • De liefde voor het schaap. Vaak ben ik ook in mijn vilt atelier te vinden. Lekker met mijn handjes in de ruwe wol. Schapen op de weg tijdens een wandel of fietstocht zijn een groot geluk.

En waar ik absoluut niet bekend om sta…

 • Stofzuigen. Ik heb er echt een hekel aan. Maar met een kat én een stiefzoon met een huisstofmijtallergie doe ik het vaker dan me lief is.
 • Jongleren. Zo gaaf om te zien als een jongleur 5 ballen in de lucht houdt en tegelijkertijd aan het fietsen is op een éénwieler. Al verschillende keren ben ik begonnen om het te leren, maar die ballen. Blijven. Vallen.
 • Mijn richtingsgevoel in een stad is een ramp. Bij het verlaten van een winkel of huis kan ik rustig 10 meter teruglopen zonder te merken dat ik daar net geweest ben.

Wil je nog meer weten? 5 dingen die bijna niemand weet

 • Aubergine en haring, daar kan je me wakker voor maken.
 • Ik ben een fanatiek aanhanger van Bullet Journalling en handlettering.
 • Elke twee jaar lees ik weer de hele Harry Potter reeks.
 • Op de vraag “Wil je …” schijn ik volgens Liev vaak te antwoorden met “Ja. Nee. Weet ik niet. Misschien.”
 • Kliekjes vind ik het meest afschuwelijke woord dat er bestaat.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s