Water besparen

Begin 2018 werd huize Kniedelius op zeer ludieke wijze “geconfronteerd” met hun waterverbruik. Liev nam de waterstanden op en gaf deze digitaal door aan Evides. Direct kregen wij het volgende antwoord terug: “Uw waterverbruik is de afgelopen periode sterk gestegen. Bekijk hoe dit komt”. Huh? Gestegen? In een duurzaam huishouden zijn wij uiteraard niet de beroerdste om dit grondig te onderzoeken. Maar vreemd is ’t wel. Ik bedoel, we waren nu niet bepaald meer water gaan verbruiken ten opzichte van vorig jaar. Sterker, ons inziens waren we bewust aan het water besparen!

Foutje, bedankt!

Zelfs als we 1000 of 2000 kuub minder invulden kregen we dezelfde melding. Na een kort onderzoek blijkt dat één persoon gemiddeld 49 kuub water per jaar verbruikt. Er waren dus een paar mogelijkheden:

 • De site werkt niet
 • We hebben last van een supermega lek
 • Het water wordt door de hele wijk bij ons afgetapt.

Maar gelukkig kijkt Liev iets verder dan zijn lieftallige neus lang is. Al snel kwamen we tot de conclusie dat we aan het begin van de lange cijferreeks een 1 voor een 7 hadden aangezien… Dus opnieuw de stand ingevuld en wat bleek? We hadden zelfs minder water verbruikt dan het jaar daarvoor! Pfoeihee. Je moet er toch niet aan denken dat je ineens een aanslag van €10.000 krijgt…

Zoals gezegd, één persoon gebruikt gemiddeld 49 kuub water per jaar. Met 2,5 personen verbruikt ons samengestelde co-ouder gezin 122,5 kuub. In 2017 hebben we 113 kuub verbruikt. Dus we zijn eens gaan kijken hoe we die 10 kuub (10.000 liter) water besparen. Even om je voor te stellen: dat is een vierkant van 10 meter lang bij 1 meter breed en 1 meter hoog.

Water besparen op de WC

Huize Kniedelius heeft 2 wc’s. Beneden een wc met stortbak en boven een moderne wc met eco spoelknop. Van deze knop maakt iedereen trouw gebruik.

 • tip 1: De wc met stortbak gebruiken we alleen voor “number 2”. Plasjes sparen we op of spoelen we door met opgevangen douchewater.
 • tip 2: Om minder water bij een stortbak te gebruiken leg je een steen of iets anders zwaars in de stortbak. Hierdoor komt er minder water in.

Minder water bij handen wassen

 • tip 3: Zet de kraan niet voluit open.
 • tip 4: Maak je handen nat. En doe de kraan dicht tijdens het inzepen van je handen. Daarna natuurlijk afspoelen.

Water besparen in de badkamer

 • tip 5: Een inkopper, korter douchen. Nu kan ik niet zeggen dat ik daar een fanatiek aanhanger van ben. 1 Keer per week douche ik toch 15 minuten omdat ik dan m’n haren was. Op alle andere dagen is ons gezin erg gemiddeld met een douchebeurt van 8 minuten. Maar hiermee kunnen we dus nog water besparen.
 • tip 6: In 2017 hebben we een paar maanden douchewater opgevangen. Als de douche opwarmt zet je een emmer onder de straal. Dit water kan je dan gebruiken om de wc door te spoelen of de plantjes water te geven. Erg praktisch was het bij ons niet. Maar het is wel iets om in 2018 te heroverwegen en beter toe te passen.
 • tip 7: Sinds Liev een baard heeft, hoeft hij zich niet meer te scheren (lekker duurzaam én superstoer!). Maar anders zou deze tip ook voor hem gelden. Scheer je baard, oksels, bikinilijn en benen direct ná het douchen (natuurlijk mét een safety razor). Een bakje met warm water vullen waar je je scheermes steeds in uitspoelt. Of scheer je wanneer je je crèmespoeling in laat trekken (die crèmespoeling kan je ook gebruiken om te scheren).

Water besparen in de keuken

 • tip 8: Gooi het kookwater niet weg. Gebruik het om bijvoorbeeld vlees af te blussen. Of als basis voor een saus. Laat het afkoelen, dan kan je de planten er mee water geven.
 • tip 9: Een knuppel in het hoenderhok. Kijk wat een vaatwasser voor jou kan betekenen. Als wij elke dag de vaat zouden doen, verbruiken we 5 liter water per afwas. Een volle vaatwasser verbruikt bij ons 1x per week 10 liter. En op de super snelle of de eco stand verbruikt ie ook bijna geen energie.
 • tip 10: Zet ook hier de kraan niet voluit open bij het handen wassen.
 • tip 11: Was je groenten niet in de wasbak, maar spoel ze af in een vergiet. Je hoeft dan niet twee keer te wassen.
 • tip 12: Wacht je tot het water warm of koud wordt? Vang ook dan het water op.

Water besparen in de tuin

 • tip 13: Sproei de tuin echt alleen als het noodzakelijk is.
 • tip 14: Vang het regenwater op in een regenton, emmers, bakken. En geef hiermee de planten water, maak er je straatje mee schoon en neem de tuinmeubels ermee af.

Water besparen bij het schoonmaken

 • tip 15: Gebruik geen volle emmers water bij het schoonmaken. Vul de wasbak of gootsteen met een laagje water (2 liter is vaak wel voldoende) en maak daarmee schoon.

Water besparen op koffie en thee

 • tip 16: Gebruik niet meer water dan je nodig hebt voor je koffie en thee. Drink je maar één kopje thee? Maak dan een mok in plaats van een pot. Of geef de afgekoelde thee aan de planten. Sommige katten zijn ook dol op koude kruidenthee…

 

3 reacties op ‘16 Tips om water te besparen

 1. Kleine correctie: 10 kuub water is niet een vierkant van 10 meter lang bij 10 meter breed en 10 meter hoog (dat is 1.000 kuub) 😉
  10 kuub is 10 kubussen van 1x1x1 meter. Dus eerder een toren van 10 meter hoog en 1 meter lang en 1 meter breed, ook veel 🙂

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s