101 Eerste hulp bij oliebollen

Oliebollenbeslag rijst niet

Waarschijnlijk ben je nu bezig met oliebollen te bakken. En merk je dat je beslag niet rijst omdat je gist te oud is.

Geen paniek! Want ook zonder gist kan je oliebollen bakken! Ga uit van het standaardrecept:

  • 500 gram bloem
  • 500 ml melk
  • 7 gram gist
  • 1 á 2 eieren
  • 3 eetlepels suiker
  • snuf zout
  • olie om in te bakken

tip 1: Oliebollen met bakpoeder

Op 500 gram bloem en 500 ml melk vervang je het gist door ongeveer dezelfde hoeveelheid bakpoeder, dus 5 á 6 gram. Laat het een kwartiertje staan en je kan beginnen met bakken.

tip 2: Oliebollen met baksoda

Heb je geen bakpoeder in huis, gebruik dan ipv gist, bakingsoda met een zuurtje. Baksoda ken je misschien ook onder de naam baking soda, bakzout, sodium bicarbonate, natriumbicarbonaat, zuiveringszout, dubbelkoolzure soda of E500. Kijk wel even of je baksoda nog goed is door het spul in een beetje water op te lossen. Bubbelt het? Perfect! Zo niet, dan kan je het niet meer gebruiken.

Op 500 gram bloem en 500 ml melk gebruik je 5 theelepels baksoda en 5 theelepels witte (wijn)azijn. In plaats van azijn (daar proef je ECHT NIETS van terug) kan je ook citroensap gebruiken. Of vervang de suiker door rietsuiker. Baksoda heeft een zuur ingrediënt nodig om te werken. Voeg het baksoda er op het laatste moment bij!

Begin direct met bakken.

Tenslotte

Heb je geen gist, bakpoeder of baking soda in huis? En heeft de winkel ’t ook niet meer? Of de buren? Tja, dan zal je er écht iemand op uit moeten sturen om nog een paar mooie bollen te scoren…

Maar met of zonder oliebollen: een heel gelukkig 2018!

Advertenties
Geplaatst in: blog

Een gedachte over “101 Eerste hulp bij oliebollen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s