Losse thee of theezakjes

Hoeveel thee drink jij eigenlijk? En drink je dan losse thee of zakjes thee? Kniedelius is naast een koffiemonster ook een echte theeleut. ’s Ochtends wordt er een grote pot thee gezet die binnen anderhalf uur leeg is. In d’r eentje hé. ’s Avonds zet het lief van Kniedelius altijd thee in hele grote mokken (700 cl). We verbruiken dus best veel thee. Naast zakjes thee gebruiken we ook losse thee. En het is opvallend dat we vaker theezakjes moeten kopen dan losse thee. En elke keer verbaast Kniedelius zich weer over de hoeveelheid afval. Dus wat is nu duurzaam losse thee of theezakjes?

Theezakjesgruis

In den beginne van de theecultuur werd er thee gezet van losse blaadjes. Pas veel later werd het commerciële succes van het theegruis ontdekt. Heb je wel eens losse thee gekocht? Dan blijft er vaak poeder op de bodem van je pakje liggen. Dat gruis wordt verkocht in zakjes thee. Qua verspilling hartstikke goed. Want ook het gruis heeft nog aroma en kan je gewoon thee van zetten. Maar of het nou echt thee is… Het gruis is te koop in de supermarkt. Goed verpakt in karton en plastic. Met nietjes en draadjes om de boel dicht te houden. Door al deze extra verpakkingen vond Kniedelius het waard om op zoek te gaan naar een duurzaam alternatief.

Losse thee

Vroeger kocht de moeder van Kniedelius altijd losse thee bij Simon Levelt op de Prinsengracht in Amsterdam. Of bij de Peperbol op de Albert Cuypmarkt. Thuisgekomen goot moeders dat over in grote glazen potten met een deksel. Als er thee werd gezet ging de thee hup de pot in. Die pot had dan wel voor de tuit een roostertje. Als de theeblaadjes te klein waren werd de thee met hulp van een theezeefje uitgeschonken. Hadden we allemaal een losse mok, dan kregen we allemaal een thee-ei.
Het drinken van losse thee klinkt duur. Maar in verhouding is het een stuk goedkoper. En bovenal lekkerder! Met losse thee kan je je pot of mok net zo sterk maken als je zelf wilt.

Duurzaamheid van zakjesthee

Zakjes theegruis uit de supermarkt moeten uiteraard goed verpakt zijn. Ze mogen niet nat worden en de thee moet zijn geur en smaak behouden. De meeste goedkopere zakjes zitten in een kartonnen doosje omhult met plastic. Dat afval kan goed gescheiden worden. Maar elk theezakje bevat een nietje waaraan het draadje is bevestigd. Én een nietje waar het labeltje aan het draadje zit. Nietjes en papier mogen niet bij het gft. Dus moet je eerst het touwtje van het zakje trekken voordat het theezakje bij het gft kan. Het touwtje bij het restafval en de nietjes bij het PMD. Kniedelius ziet het u niet doen.
Duurdere merken hebben hun zakjes niet voorzien van een nietje, touwtje en labeltje. Die kunnen direct bij het GFT. Andere merken hebben een oplossing bedacht voor het plastic probleem. De zakjes zitten in een kartonnen doosje en elk zakje is verpakt in een papieren zakje.

Duurzaam: losse thee

Wat is duurzaam: losse thee of theezakjes?Losse van Simon Levelt bij Albert Heijn levert de minste problemen op. De thee kan bij het GFT en het papieren zakje is makkelijk van de plastic achtige binnenzak te verwijderen. Koop je de thee in de winkels van Simon Levelt, dan is het nog beter. Sinds de zomer van 2017 zijn de zakjes van agrarisch restmateriaal. Dat houdt in dat na verwijdering van het etiketje ook de zak bij het GFT kan! Met deze oplossing ben je goedkoper, duurzamer en vooral lekkerder uit! En wil je nou helemaal zonder afval, neem dan gewoon je potjes mee naar de winkel. Ze vinden het geen probleem om die te vullen!

Hoe zit het met je portemonnee

Oké, zakjes thee of losse thee, hoe zit het met de portemonnee. Normaliter gebruik je 2 gram thee op één mok (200 ml) heet water. Voor een pot thee (1 liter) gebruik je 10 gram. Kniedelius vindt dat nogal sterke thee. Lief en ik gebruiken doorgaans één zakje van 2 gram voor een mok van 700 ml. Maar laten we even van het normale uitgaan.

Celestial Seasonings
Karton en plastic
20 zakjes á 2 gram per stuk. 43 gram thee €2,48. Per mok: €0,13

Clipper
Karton en papieren zakjes
20 zakjes á 2,25 gram per zakje. 45 gram thee €2,59  Per mok: (2,59/20)= €0,13

Simon Levelt van Appie
Zakje is van papier en binnenzak is plastic achtig. Makkelijk uit elkaar te halen en te scheiden.*
75 gram bio thee €2,99. Per mok 2,99/75)x2 €0,07. Hier kan je 37 mokken van zetten

Simon Levelt in hun (web)winkel
Verpakking kan bij het GFT!
100 gram thee €2,95 (de goedkoopste). Per mok (2,95/100)x2= 0,06. Hier kan je 50 mokken van zetten

AH Basic Tea
Karton, plastic, nietjes, touwtje, papier
20 zakjes á 4 gram per stuk. 80 gram thee €0,69. Per mok €0,03. Hier kan je 20 mokken van zetten. Voor 50 mokken betaal je €1,73.

*Simon Levelt

Kniedelius was erg benieuwd wat Het betekent dat de AH zakjes gemaakt zijn van 100% herwinbare grondstoffen. De zeer vriendelijke klantenservice kwam met het volgende antwoord:

Het zakje met onze losse thee wat op dit moment in de schappen van Albert Heijn is het “oude” winkelzakje. Het is gemaakt van gerecycled papier en de binnenkant van plastic. Je kunt de binnenkant losmaken van het papieren zakje en zo je afval scheiden in plastic en papier. Dat wordt er bedoeld met 100 % herwinbare grondstoffen, stoffen gewonnen uit eerder toegepaste grondstoffen. Ze zijn ingezameld, gescheiden, gesorteerd, geprepareerd of bewerkt en tenslotte verwerkt.

Er is onlangs een nieuwe verpakking ontwikkeld voor Albert Heijn waarop onze vernieuwde merkidentiteit wordt gebruikt. Dit jaar nog zal deze op de schappen liggen. Helaas is deze verpakking niet recyclebaar. De folie is gemaakt van polypropyleen, polyethyleen en EVOH. We zijn dit jaar bezig met onderzoek naar biologisch afbreekbare folies voor kilo verpakkingen koffie. Indien dit succesvol verloopt, zal het onderzoek zich uitbreiden naar de theefolie.

Ook de komende jaren blijven we de ontwikkelingen op het gebied van verpakkingsmaterialen nauwlettend volgen en hopelijk kunnen we uiteindelijk al onze verpakkingen recyclebaar maken.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s