Palmolie vrij challenge

Deze maand (november 2017) doet Kniedelius mee met de palmolie vrij challenge. Waarom? Palmolie wordt niet bepaald duurzaam gewonnen. Hele voetbalvelden verdwijnen per dag door illegale kap waardoor de leefomgeving van mens en dier ernstig wordt verstoord. Natuurlijk, voor de arme bevolking is het doorgaans de enige bron van inkomen. Maar kan er niet beter in educatie dan in palmolie geïnvesteerd worden? Meer weten over palmolie? Lees dan ook eens het artikel van het voedingscentrum.

Bewustwording begint in je keukenkast

Deze eerste challenge week gaat om bewustwording. We duiken de keuken in: welke etenswaren bevatten palmolie. En achter welke namen verstopt palmolie zich. Bij deze challenge hoort een derivatenlijst (2 A4-tjes) met allemaal verschillende namen voor palmolie. Als je die lijst snel scant staan er hele enge termen op. Maar ook zeer onschuldige: vegetable oil, glycerin en natuurlijk palm fruit oil. Met dat laatste weet je tenminste zeker dat het om palmolie gaat. Maar glycerine? Zit dat niet ook in handcrème? De lijst is in het Latijn/Engels. Soms kunnen de Nederlandse ingrediënten heel gezond klinken, maar als je op de Engelse term kijkt blijkt het toch om palmolie te gaan.

Zoeken naar alternatieven

Er wordt geadviseerd om gewapend met de lijst naar de supermarkt te gaan. En de etiketten na te speuren op deze termen en e-nummers. Gelukkig draait het huishouden van Kniedelius op de perpetuum voorraadlijst. Dus de voorraad- en koelkast kunnen zelfs midden in de nacht gecheckt worden op palmolie.
Vandaag is de voorraadkast en een groot deel van de koelkast gedaan. De grootste schok: zelfs biologische pindakaas bevat palmolie. Maar al met al viel het mee welke etenswaren mét palmolie in huis zijn. Dat zijn meelproducten (wraps, afbakbroodjes en crackers) en frituurolie. En de chocoladepepernoten. Gelukkig zijn ze allemaal goed te vervangen.

Ongetwijfeld komen de badkamer en het gootsteenkastje ook aan de beurt.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s