Hoeveel wegwerpmesjes gebruik jij?

Stel je voor: alle door jou gebruikte plastic scheermesjes op een rij. Heb je er wel eens over nagedacht? De hoeveelheid plastic scheermesjes die je in een jaar weggooit? Gelukkig kunnen de mesjes bij het PMD, maar toch. Het moet geproduceerd worden en het moet weer afgebroken worden. In heel je leven verbruik je toch behoorlijk wat mesjes. En dat alleen maar om je benen, oksels en bikinilijn te scheren. Begrijp me goed, Kniedelius gaat ook niet voor de yeti-look! Niets lekkerder dan een paar gladde benen. Maar duurzaam scheren, zou dat kunnen?

Wegwerp vs navulmesjes

Nu kan je denken: duurzaam scheren? Gebruik dan navulmesjes in plaats van wegwerpmesjes. Maar damesmessen veranderen snel. Heb je net een dure houder gekocht, het jaar daarop wil je een navulverpakking kopen en passen ze niet meer op je houder. Kniedelius heeft dit drie keer gedaan en weigerde toen nog de spreekwoordelijke ezel te zijn. En overstappen op de herenmessen? Die blijven wat langer in de mode. Ach, zo vaak scheert deze vrouw zich nu ook weer niet, dus de keus viel op wegwerpmesjes.

Prijsverschillen in scheermesjes

Heren wegwerp mesjes bij de HEMA zijn goedkoper dan de damesmesjes. De ene zijn roze en hebben een aloe vera strip. De andere zijn groen en hebben ook een strip voor zachtheid. Maar ze doen hetzelfde. Namelijk scheren. En alleen voor de kleur gaat Kniedelius geen 50 cent extra uitgeven. Maar al langer was er het gevoel dat scheren met wegwerpmesjes bijzonder verspillend is.

Snuffelen bij de herenspulletjes levert soms goede ideeën op. Er waren wegwerpmesjes en navulmesjes voor een 3 blade scheermes. Maar ook een klein pakje met nog échte ouderwetse scheermesjes. Je weet wel, waar vaders uit de jaren 60 en 70 zich nog mee scheerden. Voor die mesjes heb je een houder nodig, en die was bij de HEMA in geen velden of wegen te bekennen. De mesjes zijn een stuk goedkoper dan de wegwerpmesjes. En veeeeel goedkoper dan de navulverpakking 3 blades. Dat was een trigger om op onderzoek uit te gaan.

Ouderwets maar duurzaam scheren

Toen kwam het besef. Met deze ouderwetse dingen scheer je veel milieuvriendelijker. En je bespaart op je eigen afvalproductie. Ze zijn namelijk niet van plastic gemaakt. Ze gaan langer mee dan een wegwerpscheermes. Dus je verbruikt veel minder grondstoffen en voegt een stuk minder afval toe. De duurste aanschaf zou de houder zijn.
Direct een gloednieuwe safety razor kopen? De vader van Kniedelius heeft zich tijden met zo’n ding geschoren, dus wie weet was het er nog ergens. Maar helaas bleek die met de verhuizing te zijn weggekiepert. Dat was jammer, want dan wat het écht super milieu vriendelijk geweest. Op rommelmarkten en in kringloopwinkels zijn ze ook niet te vinden.

Waar koop je een safety razor

Natuurlijk zijn safety razors gewoon in Nederland te koop. Fysiek moet je er écht voor naar een barbershop, maar online zijn ze goed te verkrijgen. De prijzen van de houders lopen ook erg uiteen. Voor €10 heb je de goedkoopste. Van plastic. De eerstvolgende is €25 en dat kan oplopen tot €100. Maar dan heb je ook wel wat moois!
Gelukkig ging het lief van Kniedelius in deze zoekperiode naar Amerika. En wat bleek, daar zijn ze gewoon bij de Wallmart en green cross-winkels te koop. Voor ongeveer €14. Blijkbaar scheren mannen zich daar nog frequent met een safety razor. Helaas kunnen de bijgeleverde mesjes niet mee in de handbagage.
Zo’n safety razor ziet er best griezelig uit. Dus lees vooral ook even hoe je je eerste scheerbeurt zonder bloedbad doorstaat.

Conclusie

  • Je merkt niet dat een safety razor geen aloë vera gelstrip heeft
  • Je hebt een éénmalige uitgave van de houder, maar daarna dalen de kosten
  • 1 blade kan je ongeveer 10x gebruiken (5x aan elke kant). Wegwerpmesjes halen dat écht niet
  • De blades zijn een stuk goedkoper dan alle andere messen. Binnen een jaar ben je voor de rest van je leven goedkoper uit
  • Je vermindert het PMD afval

Maar het allergrootste voordeel is: de benen van Kniedelius zijn nog nooit zo glad geweest!Duurzaam scheren met een safety razor & vermijd afval

Advertenties

2 reacties op ‘Duurzaam scheren met een safety razor & afvalvrij

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s