Ten eerste: Kniedelius is geen poetsster. En verder mag schoonmaken niet lang duren. Huize Kniedelius leeft zo groen mogelijk. Dus er er werd gezocht naar een alternatief voor allesreiniger uit de winkel. Resultaat: zelf allesreiniger maken zonder chemicaliën is een eitje! De milieuvriendelijke groene zeep maakt uitstekend schoon.

zelf allesreiniger maken: hoe doe je dat?


Dit heb je nodig:
1 liter gekookt water
klein dotje groene zeep
flinke schep zilver soda
een lege fles

stap 1: Meng alle ingrediënten bij elkaar in een mengbeker en roer net zolang tot de zeep en soda oplossen.
stap 2: Giet het mengsel in een (schone!) lege fles en laat het afkoelen.
TIP: Als je teveel groene zeep gebruikt wordt je allesreiniger dik. Resultaat: het kan niet meer uit de fles geschonken worden. Bij twijfel, laat het in je mengbeker afkoelen en voeg zo nodig (gekookt) water toe.

Eenmaal in de fles zal je zien dat het water en zeep zich gaan scheiden, dat is helemaal niet erg. Even schudden en je allesreiniger is weer klaar voor gebruik.
Gebruik een scheut allesreiniger op 10 liter water, dat is meer dan voldoende. Als je teveel gebruikt voor bijvoorbeeld je vloer, kan deze plakkerig aanvoelen. Even nadweilen met water en je vloer is weer helemaal schoon!

glassex voor nog geen 50 cent

Kniedelius loves it! Zelf glassex maken!
Voor een liter neem je 500 ml gekookt water en 500 ml natuurazijn. Samen in een plantensproeier of die oude plastic fles van glassex en klaar. Let er wel even op dat je het mengsel goed laat afkoelen: heet water en plastic gaan niet goed samen… Helemaal zelfgemaakt voor nog geen halve euro: een allesreiniger voor spiegels, glas, betegelde muren, RVS, kranen en ramen. De moeder van Kniedelius heeft ooit een duur spulletje gegeven om roestvrijstalen oppervlaktes weer mooi glanzend te krijgen. Ingewikkeld gedoe hoor, pasta er op smeren, in laten werken en dan weer afwrijven met een vochtige doek. Met deze glassex wordt ’t net zo glimmend: even spuiten op een microvezel doek, wrijven en klaar!

Bonustip: zelf allesreiniger maken met marseillezeep

De opruimgoeroe FLY lady zegt altijd “soap is soap”. Het is het uitproberen waard: als je toch al een pan zelfgemaakt wasmiddel hebt, leng dan eens 100 ml hiervan met 1 liter water aan. Succes gegarandeerd! De ingrediënten zijn toch bijna hetzelfde…hoef je ook geen groene zeep meer te kopen!

Het enige waar Kniedelius nog voor naar de winkel gaat zijn afwasmiddel en toiletreiniger. Maar wellicht komt daar binnenkort ook verandering in.

Zou jij zelf allesreiniger maken?

je bent nu bij stap 2: schoonmaken
– maak zelf je schoonmaakmiddelen! –

Plaats een reactie