Is milieubewust leven moeilijk?

Nee, milieubewust leven is niet moeilijk. Als je weet WAAROM je groen wilt leven is het zelfs supersimpel. Je moet alleen voor jezelf op een rijtje hebben waarom milieubewust leven belangrijk voor je is en wat dat voor jou inhoudt. En daarvoor hoef je echt geen gedetailleerd plan te maken. In dit stappenplan leg ik uit hoe je met één of meer krachtige redenen dit nieuwe leven vol gaat houden.

Aanleren van een nieuwe gewoonte kost tijd

Waarschijnlijk weet je het al, maar herhaling kan geen kwaad: bedenk dat een nieuwe (simpele) gewoonte aanleren ongeveer 30 dagen kost. En dan gaat het vaak al na een paar dagen mis.
Maar als je weet WAAROM je iets doet, ben je al veel gemotiveerder om vol te houden. Gaat het na een paar dagen mis, haal dan je schouders op. En ga door met het aanleren van je nieuwe gewoonte. Wees dus lief voor jezelf. Bedenk niet dat je vanaf morgen én vegetarisch wilt eten én de auto de deur uit doet én al je chemische schoonmaakmiddelen wegkiepert én alleen nog maar naar de biologische markt gaat voor je groenten én….bij het idee alleen al stop je meteen en voel je je heel erg slecht.

Maar stel, je wilt dit in de toekomst allemaal wel doen. Begin dan eens te bedenken wat groen leven voor jou inhoudt en of er alternatieven zijn. Is het haalbaar om direct de auto de deur uit te doen? Zie je het zitten om alles met het OV en fietsje te doen? Zo ja, prima! Maar probeer het eerst eens een maand of twee of het werkelijk haalbaar is. Of kijk eens naar alternatieven als autodelen, greenwheels, een elektrische auto.

Zoek een krachtige reden om vol te houden

Het allerbelangrijkste: gebruik een voor jou juiste én krachtige reden. Anders is het aanleren van een nieuwe levensstijl best lastig vol te houden. Je ontkomt namelijk niet aan prikkels en invloeden van buitenaf. Daardoor krijg je het gevoel je te moeten verantwoorden of dat het “op de oude manier toch makkelijker is”. Natuurlijk is het makkelijker! Maar vergeet niet dat je in een overgangsfase zit en dat is gewoon lastig. Vergeet niet dat je al jarenlang leeft in een maatschappij waar “makkelijk” het motto is. En waar milieuonvriendelijke dingen nog altijd het makkelijkst te verkrijgen zijn.

Maar wat is een krachtige reden? Een krachtige reden is iets dat zo omschreven is dat bij het denken eraan je pijn in je buik krijgt. Een voorbeeld. Van “plastic zakjes gooi je in de prullenbak, want dat hoort” krijg ik geen pijn in mijn buik. Maar hiervan krijg ik pijn in mijn buik: het idee dat een plastic zakje naast de prullenbak ligt. Het wordt door de wind meegenomen, belandt in het water en wordt opgegeten door een eend. Die vervolgens aan het plastic sterft.
En dus zal ik altijd een plastic zakje buiten in de prullenbak gooien. Of meenemen en het bij het plastic afval doen. Of gewoon geen plastic zakje meer aannemen.

Alle begin is moeilijk – een stappenplan voor een milieubewuste keuze

Stap 1

Bedenk voor jou één of meer redenen waarom milieubewuster leven belangrijk voor jou is. Dat hoeft nog helemaal geen krachtige reden te zijn, die ga je later zoeken.  Het mag best vaag zijn: ik voel me er beter door. Dat gezeul met producten vind ik maar niks.

Stap 2

Bedenk welke dingen jij zou willen doen om groener te leven. Houdt er verder rekening mee dat het (financieel) haalbaar moet zijn en kijk dus ook naar alternatieven. Je kan besluiten om vegetarisch te gaan eten of flexitariër te worden. Misschien wil je geen producten kopen die op dieren zijn getest. Om alleen biologische producten te eten. Niet voor elk wissewasje de auto te pakken, maar op de fiets te gaan. Proberen minder voedsel te verspillen. Je kan ook kijken naar al je plastic items in huis en dat verminderen. Misschien heb je er niet over nagedacht, maar heel veel dingen zijn zelf te maken. Denk eens aan wasmiddel, of wasverzachter. En wist je dat baking soda een heel goed alternatief is voor cif?

Stap 3

Kies 1 reden die jij deze maand wilt veranderen. Eén, niet meer! Waarom? Omdat één al meer dan genoeg is om mee te beginnen.

Stap 4

Geef 1 of 2 krachtige redenen WAAROM jij deze ene reden wilt veranderen. Zorg dus echt dat je pijn in je buik krijgt van je reden om te stoppen. Ten tijde van de MKZ crisis besloot ik van de ene op de andere dag vegetariër te worden. Alle beesten die (vaak nodeloos) geruimd werden, ik kon écht geen vlees meer eten. Helaas kwam ik na 15 jaar erachter dat ik door vleesvervangers mijn histamine intolerantie alleen maar verergerde en ben ik noodgedwongen weer vlees gaan eten. Ook dat is een goed voorbeeld dat milieubewust leven haalbaar moet zijn.

Stap 5

Begin! En lukt het even niet, dat is helemaal niet erg. Ga gewoon door! En hak het voor mijn part in kleine stukjes. Dus in plaats van cold turkey 🙂 geen vlees meer eten, wordt eerst eens flexitariër. NOOT: lees je eerst heel goed als je zonder vlees wilt eten zodat je wel alle nodige voedingsstoffen binnenkrijgt, maar dit even terzijde.

Stap 6

Zit het na een maand in je systeem? Bevalt het? Kies dan een nieuwe gewoonte. Omdat je nu al een paar krachtige redenen hebt, kan je ook meer dan één nieuwe gewoonte er bij nemen.

je bent nu bij stap 1: keuzes maken
ga door naar stap 2!

naar stap 2
schoonmaken

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s