Waarom zou je zelf gehakt maken?

Zelf gehakt maken is hartstikke leuk en lekker. Je kunt ten slotte zelf bedenken welke soorten vlees er in gaan en wat de verhoudingen zijn. Je hebt dus uitzonderlijk veel invloed op de smaak en kwaliteit. Qua prijs hoef je het niet te laten. Voor een kilo gehakt betaal je ongeveer hetzelfde als voor alle losse ingrediënten. Uiteraard is dat afhankelijk welk vlees je koopt. Koop je alleen biefstukken voor je gehakt, dan ben je natuurlijk een stuk duurder uit. Maar een combinatie van bijvoorbeeld speklapjes, ribkarbonade en stoofvlees kost bijna net zo veel als kant en klaar gehakt.

De grootste investering zit in je gehaktmolen. Deze is noodzakelijk als je ze zelf gehakt wilt maken. Uiteraard kan je het vlees ook heeeel fijn hakken met een hakmes. Ben je op zoek naar een gehaktmolen maar weet je niet welke aan te schaffen? Lees dan hier waar je om moet letten.

Welke soorten vlees gebruik je voor gehakt

Zoals gezegd: je kunt van al het vlees zelf gehakt maken. Geit, lam, schaap, rund, kip, varken, kalkoen en ongetwijfeld ook struisvogel en krokodil. Dit houdt dus ook in dat je je gehakt net zo kosher of hallal kunt maken als je zelf wilt. Dus komen er mensen eten die geen varkensvlees eten, maal dan eerst al het rundvlees en pas daarna het varkensvlees. Óf de machine eerst heel goed reinigen, anders heeft het nog geen zin. Uiteraard vang je het varkensvlees op in een ander bakje.

Wanneer je hebt besloten welk(e) beest(en) je gaat gebruiken, dan is het handig om te weten welk soort vlees je wilt gebruiken. Ga je voor de dure haaskarbonade en runderstooflap of hun goedkopere broertjes ribkarbonade en sukadelap. Echt fijnproevers zullen het verschil proeven, maar de familie van Kniedelius doet dat niet. Gebruik vooral geen mager vlees: dit is immers alleen maar mager omdat er meer water is toegevoegd.

Ten slotte bepaal je waar je het gehakt voor gaat gebruiken. Voor mooie gehaktballen of hamburgers die niet aan de zijkant openspringen, is de verhouding ongeveer 70% vlees en 30% vet. Dit vet kan bestaan uit spekjes, speklappen of spekvet. Gebruik je het gehakt voor een saus, dan hoef je hier niet zo op te letten.

Beginnersfout en hoe het wel moet

imageGa je zelf gehakt maken, dan is het bij de supermarkt vrijwel onmogelijk om kleine porties van het te malen vlees aan te schaffen. Anders gezegd: je koopt het vlees dus vrij groot in. Dat is op het moment zelf een grote uitgave. Maar de weken daarna koop je geen gehaktvlees, want dat ligt allemaal tot gebruik in je vriezer te wachten.

Als je al je ingrediënten hebt gekocht, kan je er het volgende mee doen:

Je vriest alles in zijn oorspronkelijke verpakking in. Om vervolgens te moeten hakken en zagen om de gewenste hoeveelheid vlees te verkrijgen. Echt niet handig, maar een goede beginnersfout. Want vlees dat eenmaal ontdooid is kan je niet meer invriezen!

Mits bovenstaande de bedoeling is, doe je het volgende:

  1. Je vriest alles per portie in. Bijvoorbeeld: je wilt in totaal 2 kilo gehakt maken en je gebruikt per keer 500 gram. Snijd alle soorten vlees in vieren, mix dit per portie en vries deze in. Leg de avond van te voren een portie in de koelkast om te ontdooien. De volgende dag is het klaar om gemalen te worden.
  2. Wanneer je thuis komt maal je direct het gehakt en vriest dit per portie in.

Zelf gehakt maken: hoe doe je dat

Tenslotte wordt het tijd om het gehakt te maken.

  1. Leg voordat je gaat beginnen je vleesmolen een kwartiertje in de vriezer. Ook je vlees moet zo koud mogelijk zijn
  2. Bij je molen zitten twee schijfjes waar je vlees doorheen gedrukt wordt. Wil je grof gehakt gebruik dan het plaatje met de grote gaatjes. Wil je fijn gehakt (voor bijvoorbeeld hamburgers of tartaar) gebruik dan de kleine gaatjes
  3. Was je handen grondig met zeep. Werk hygiënisch: probeer tijdens het malen nergens anders aan te zitten dan aan je vlees
  4. Werk zo snel mogelijk. Kortom, ga tijdens het malen niet lekker een bakkie koffie doen. Gewoon doorwerken

imageSnijd eerst het vlees in blokjes van ongeveer 2×2 cm. Dat werkt gemakkelijker dan hele lappen vlees. Leidt dan het vlees door je gehaktmolen. Zorg dat je om en om vlees en vet maalt, dan wordt je gehakt al een beetje vermengd. Wanneer alles is gemalen maak je er porties van en vriest het in. Maar alleen als je vlees nog niet eerder is ingevroren! Of je gebruikt het meteen.

Natuurlijk kan je daarna je gehakt op allerlei mogelijke manieren kruiden. Het gebruikelijke peper en zout zijn de basis. Maar denk ook eens aan verse peterselie, gerookt paprikapoeder, chilipeper, dragon, nootmuskaat, knoflook, ansjovisfilet, citroensap, salie, kastanjes, rozemarijn, tijm, cayennepeper, kardemom, kruidnagel, kaneel of mosterdzaad. Laat je door de geur van het versgemalen vlees uitdagen om eens nieuwe kruiden te gebruiken.

Receptjes

Half om half gehakt (1,5 kilo)

  • 300 gram speklapjes of spekjes
  • 500 gram schouderkarbonade
  • 700 gram runderstooflappen
  • knoflook
  • peper en zout
  • gedroogde basilicum
  • gerookt paprikapoeder

Kipgehakt (ook goed te gebruiken voor kipburgers)

  • 2 kipfilet
  • 100 gram spekjes
  • knoflook
  • vers gehakte peterselie
  • peper en zout
  • klein scheutje citroensap

6 reacties op ‘Zelf gehakt maken, hoe doe je dat? En wat kan er fout gaan?

    1. Snel je gehaktmolen te voorschijn halen René! Laat je weten hoe je eerste maling is gegaan? Van het kipgehakt kan je heerlijke kipburgers maken: broodje, cheddar met de burger meesmelten, plakje augurk er op en eventueel plakje bacon uitbakken. Yummie!

      Like

    1. Beste Gorgio,
      Helaas is een blender alleen geschikt voor harde (bijvoorbeeld noten en ijsblokjes) en vloeibare ingrediënten. Door de taaiheid van het vlees kunnen je messen bot worden en dat wil je je blender denk ik niet aandoen.
      Ik ben bang dat als je vlees in de blender maalt het uiteindelijk als een soort theeworst er uit komt.
      Als je geen vleesmolen hebt, en niet al te veel wilt maken, kan je er ook voor kiezen het vlees met een heel scherp mes in super kleine stukjes te snijden.
      Veel succes!

      Like

Plaats een reactie