Welke gehaktmolen kiezen

Op internet staan legio gehaktmolens. Van handmatige tot elektrische. Van nieuw tot tweedehands. De keuze is geheel afhankelijk van wat je er mee wilt. Kniedelius geeft je een handig overzicht: hoe kies je een gehaktmolen die aan jouw eisen voldoet.

Tip 1: Wordt je gehaktmolen elektrisch of handmatig

De goedkope elektrische gehaktmolens zijn leuk in prijs. Voor €55 heb je er al één in huis. Stel jezelf voor al de volgende vragen. Wat is het vermogen van de motor en hoe duurzaam is een elektrische gehaktmolen. Je kunt er ongeveer 2 kilo mee malen voor je ‘m schoon moet maken. Uiteraard heb je altijd een stopcontact nodig en sta je een tijdje in een hoop herrie. Maar ja, als je slagroom mixt heb je daar ook last van. Heel handig: je hoeft alleen maar op een knopje te drukken om te malen. Er zijn heel veel soorten elektrische gehaktmolens. Van goedkoop tot heel erg duur. Het ligt dus helemaal aan jezelf hoeveel geld je er voor wilt neertellen en of dat opweegt tegen de hoeveelheid gehakt die je zelf gaat maken.

Een handmatige gehaktmolen heeft als nadeel dat je ‘m zelf moet bedienen. Met twee kilo vlees ben je toch een kwartier bezig, dus zo lang moet je willen zwengelen. Uiteraard kan je daar ook een familieproject van maken… Binnen de handmatige molens is niet zo heel veel keus of prijsverschil. Er bestaan twee grote merken: Porkert en Westmark. Het prijsverschil zit alleen in de grootte van de vleesmolen (zie tip 3).

Tip 2: Hoe maak je een gehaktmolen schoon

Wil je dat de gehaktmolen in de vaatwasser kan? Of vind je het niet erg om’m handmatig af te wassen? Alle onderdelen behalve het motorblok van een elektrische gehaktmolen kunnen doorgaans in de vaatwasser. In huize Kniedelius moet zelfs de handmixer na ieder gebruik schoon gemaakt worden. Dus het heeft er alle schijn van dat je dat ook bij een elektrische gehaktmolen DIRECT moet doen. Laten staan en daarna in een sopje laten weken zit er niet in.

Een handmatige vleesmolen is van vertind gietijzer. Dus ook deze kan niet in de vaatwasser. Voordeel hiervan is dat je ‘m uitstekend in een sopje kunt laten weken.

Tip 3: Hoeveel kilo gehakt wil je per keer draaien

Zowel bij een elektrische als handmatige gehaktmolen geld: hoe meer gehakt je wilt maken, hoe duurder de machine wordt. Specifieker: hoe meer gehakt je wilt malen zonder tussendoor je molen schoon te maken. De hoeveelheid te malen vlees wordt uitgedrukt in een getal. Dit getal is voor alle machines gelijk.

Hoe kies je een gehaktmolen? 4 tips waar je op moet letten

Zoals eerder gezegd: bij de elektrische apparaten lopen de prijzen ver uiteen. En denk dan echt aan prijzen van €400. Praktisch gezegd: Bij de Blokker koop je een 5/8 voor €60, bij een kookwinkel kan je er ook een voor €500 aanschaffen.

De handmatige molens lopen gelukkig niet zo ver uit een. Je hoeft alleen maar te kiezen voor een merk en de grootte. De prijzen liggen tussen €45 en €80.

Tip 4: Waarom wil je zelf je gehakt maken

Wil je ’t gewoon zelf doen omdat het zo leuk is? Doe je ’t uit duurzame overwegingen? Hoeveel tijd wil je er mee kwijt zijn? Hoe vaak wil je zelf gehakt maken? Wil je grote hoeveelheden ineens maken, of elke week een portie? Weeg dit allemaal tegen elkaar af. Op verschillende fora wordt voor een hobbyist een 8 aangeraden. Daarmee kan je lekker aan de slag. Want het is onzin om eerst een 5 aan te schaffen om te kijken of je het leuk vindt om daarna nóg een keer geld uit te geven voor een 8…

Bonustip:

Bijna alle onderdelen van je vleesmolen zijn los te krijgen. Maar zijn niet allemaal onderling uitwisselbaar. De Porkert en Westmark onderdelen zijn dit gelukkig wel! Dus het worstepijpje hoef je niet in Tsjechië bij de porkertfabriek te bestellen. Let dus ook even goed op of losse onderdelen makkelijk te verkrijgen zijn.

Waar koop je een vleesmolen

Hoe kies je een gehaktmolen? 4 tips waar je op moet lettenHelaas zijn de handmatige Porkert en Westmark niet meer bij de Blokker te koop. Op diverse fora wordt door gebruikers de Porkert boven de Westmark geprefereerd, maar niemand komt met duidelijke argumenten. Dus dat is eigenlijk iets wat je uit moet proberen. Kies je net als Kniedelius voor een Porkert, deze wordt nog tweedehands op marktplaats aangeboden. Maar nieuw is hij ook nog te krijgen, ondanks dat de fabriek failliet is. Let er op dat bij de meeste apparaten de worsttrechters niet worden meegeleverd!

De Porkertfabriek levert nog steeds de gehaktmolens! Hoe cool is dat, post uit Tsjechië!
Vuur en rook is een fijne webwinkel. Mocht je nog een oude gehaktmolen hebben, dan kunnen zij je aan bijna alle onderdelen helpen. Ook een goede informatieve site over de molens.
Bij het Kookpunt zijn trechtersetjes los te koop, evenals nieuwe vleesmolenschijven en messen. Uiteraard verkopen zij ook verschillende vleesmolens.
Rookovens geeft je gratis een plastic trechtersetje.
En zelfs weer bij Bol.com!

Enneh, vraag ook gewoon eens in je buurt of iemand nog zo’n dingetje heeft liggen…

Advertenties

2 reacties op ‘Hoe kies je een gehaktmolen? 4 tips waar je op moet letten

 1. Wat ik hier niet terug vind is de doorsnee
  Van de snijmessen want die bepalen toch of je uw vlees fijn of grof wil malen, ik ben dus op zoek naar de fijnste doorsnee.
  Mvg

  Like

  1. Beste Rik,

   De snijschijven (dat zijn de ronde schijven met gaatjes er in) bepalen de fijnheid van het gehakt. Voor alle machines zijn schijven met drie gaatjesgroottes te krijgen: 8mm, 6mm en 4,5mm. De grootte van de machine zelf is afhankelijk hoeveel vlees je per keer wilt malen.

   Ik hoop hiermee je vraag beantwoord te hebben.
   Met groet!

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s